Informatie en advies over aannemers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Voor werken aan de buitenkant van je huis heb je een aannemer nodig. Deze werken worden ook wel gevelwerken genoemd en een gehele opknapbeurt van de gevel is een gevelrenovatie. Dit is af en toe nodig, een te oude gevel kan zorgen voor barsten, vloeistofschade en grotere problemen. Omdat de gevel het visitekaartje is van je woning en het je beschermt van weer en wind, is het belangrijk dat deze waterdicht is. Wat volgt is een omschrijving van de kosten van een gevelrenovatie en de verschillende onderdelen er van plus advies hoe je op een gevelrenovatie kan besparen.

Wat is een gevelrenovatie?

Een gevelrenovatie brengt je oude gevel weer tot leven. Misschien is je gevel vervuild, zitten er barsten in de stenen of het voegwerk zodat hij niet meer waterdicht is, of is hij gewoon aan een opknapbeurt toe. Een gevelrenovatie houdt meestal in het reinigen van de gevel en het vervangen van slechte stenen en voegwerk. Als extra kan je de schoorsteen ook laten renoveren of je kan de gevel laten impregneren. De kosten zijn verschillend per onderdeel en variëren al naar gelang de ernst van het probleem en de grootte van het oppervlak.

De kosten van een gevelrenovatie

De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten per onderdeel van de gevelrenovatie weer. Dit zijn gemiddelde kosten, dit kan verschillen per aannemer en per materiaal of techniek.

 

Soort werk aan de gevel Kosten
Gevelreiniging: zandstralen Vanaf €11 per vierkante meter
Gevelreiniging: vochtstralen Vanaf €12 per vierkante meter
Gevelreiniging: nevelstralen Vanaf €14 per vierkante meter
Gevelreiniging: stoomreinigen Vanaf €5 per vierkante meter
Gevelreiniging: chemisch reinigen Vanaf €15 per vierkante meter
Voegwerk: uithakken of slijpen Van €32 tot €35 per vierkante meter
Voegwerk: opnieuw voegen Van €8 tot €13 per vierkante meter
Nieuwe stenen Vanaf €10 per steen
Impregneren Van €10 tot €15 per vierkante meter

Het belang van het reinigen van de gevel

Aangeraden wordt de gevel één keer per jaar te laten reinigen. Dit is om begroeiing te verwijderen dat schade kan aanrichten aan je tegels, om aanslag van zure regen te verwijderen die je stenen kan wegbijten en om vervuiling te verwijderen van bijvoorbeeld uitlaten. Als je dit niet doet, kan het zijn dat er kleine gaten in je gevel komen en als hier vocht in komt en het gaat vriezen, dan kan dit vocht uitzetten en krijg je barsten in je stenen, je voegwerk en misschien wel in de hele gevel op den duur. Er zijn verschillende manieren om je gevel te reinigen.

  • Zandstralen: fijne korrels zand worden op de gevel geblazen met hoge druk en schuren de vuile laag er af. Deze techniek is erg geschikt voor bakstenen en wordt vaak gedaan in combinatie met een impregnatie.
  • Vochtstralen: dit is een veel minder harde techniek en gebruikt water in combinatie met glasparels, kalk of zand om de gevel mee te reinigen. Dit is dus geschikt voor de minder harde gevelbekleding.
  • Nevelstralen: dit is het meest geschikt voor historische gebouwen of gevels die speciaal moeten worden beschermd. Hier wordt gebruik gemaakt van afstelbare indirecte stralen.
  • Stoomreinigen: hier wordt de gevel schoongemaakt met heel heet water in plaats van druk. Hierdoor is dit de goedkoopste manier van gevel reinigen en is het ook niet effectief op ernstig vervuilde gevels.
  • Chemisch reinigen: dit is van toepassing op hardnekkig vuil dat er anders niet af wil. Hier worden chemische of biologische middelen gebruikt om de gevel te reinigen.

Het voegwerk en stenen repareren of vervangen

Onderhoud en reparatie van het voegwerk en de stenen in je gevel zijn van groot belang. Stenen en voegen vangen het gewicht van het huis voor een gedeelte op en als die broos of gebroken zijn kan dit leiden tot grotere problemen, zoals barsten in de muur en verzakking van de gevel. Ook zijn defecte voegen en stenen vaak de reden voor vochtoverlast in huis. Daarom kan een aannemer de defecte voegen uithakken en weer dichten en defecte stenen repareren of vervangen.  Zo krijg je een gevel terug die er niet alleen mooi en strak uitziet, maar die ook weer voor jaren waterdicht is en mee kan gaan.
De kosten van voegwerk hangen af van de grootte van het oppervlak en van het type voeg dat je wilt plaatsen. De meest bekende voeg is de platte dichtgestreken voeg, maar er zijn ook gekamde voegen, verdiepte voegen en uitspringende voegen. Het type voeg verandert het uiterlijk van het gebouw. Nieuwe stenen kunnen meestal één voor één vervangen worden. Sommige stenen zullen kunnen worden hergebruikt of gerepareerd, maar er zullen ook nieuwe stenen aan te pas moeten komen. Nadat de stenen zijn vervangen en de voegen opnieuw zijn gevuld ziet je gebouw er compleet anders uit.

Impregneren

Na de complete gevelrenovatie kan je overgaan tot het impregneren van de gevel. Eerst moet de muur helemaal schoon en stofvrij zijn en dan wordt er een impregnatiemiddel op de gevel gespoten die hem waterdicht maakt en ook nog isolerend werkt. De vloeistof trekt in de poriën van de gevel en beschermt hem zo van vocht, aanslag en begroeiing. Niet alleen gaat je gevel zo langer mee, maar je voegt zo ook waarde toe aan je huis.

Geld besparen op de buitenafwerking

Een renovatie van de gevel is noodzakelijk, maar kostbaar. Er zijn een paar manieren waardoor je de kosten van de werken een beetje kan drukken.

  • Preventief onderhoud: door regelmatig onderhoud te doen aan je gevel kan je geld besparen door grotere problemen te voorkomen.
  • Repareer schade direct: een kleine scheur in een steen kan later een grote scheur in de gevel betekenen met grotere reparatiekosten.
  • Doe het zelf: het is niet onmogelijk om zelf de complete gevelrenovatie te doen, maar het is wel onrealistisch en onverstandig. Je kan wel gedeeltes oppakken, zoals het reinigen van de gevel of het verwijderen van puin.
  • Subsidies en premies: er zijn een aantal subsidies en premies beschikbaar op regionaal zowel als nationaal niveau die je financieel kunnen steunen bij je gevelrenovatie. Het is dus zeker de moeite waard dit uit te zoeken.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool kan je helpen door het verzamelen van offertes. Geef gratis en vrijblijvend je locatie en wensen in, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd krijg je een aantal offertes van aannemers bij jou in de buurt die je kan bekijken en vergelijken in je eigen tijd. Zo kan je wel tot 40 procent aan de totale kosten besparen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?