Informatie en advies over aannemers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ben je met een verbouwing bezig en wil je weten hoeveel een aannemer gaat kosten? Dan kan je rekenen op een gemiddelde van tussen de €30 en €50 per uur. Het is echter heel moeilijk in te schatten hoeveel een aannemer gaat kosten, helemaal wat betreft een verbouwing. Dit zijn meestal grote klussen met veel verschillende componenten en taken voor de aannemer zelf. Er zijn erg veel factoren die tijdens een verbouwing invloed kunnen hebben op de prijs, denk hierbij aan materialen, afmetingen, de klus zelf en voorrijkosten. In dit artikel kan je lezen hoe aannemers hun prijs meestal formuleren en tot stand brengen, hoe je een goede aannemer kan vinden en hoe je eventueel geld zou kunnen besparen op de aannemerskosten.

Hoe komt de rekening van een aannemer tot stand

Als je een aannemer vraagt om een offerte te maken van de werken die jij wilt dat hij doet, dan kan deze op vier verschillende manieren worden berekend.

  • Aanneming tegen een vaste/totale prijs: hier geeft de aannemer jou voordat het project van start gaat een prijs en hij wijkt hier niet van af tenzij hij toestemming krijgt van jou. Dit is voor een aannemer alleen mogelijk als het een klus betreft die niet al te groot is zodat hij zijn kosten makkelijk kan inschatten.
  • Aanneming tegen een relatieve prijs: dit is een offerte die tot stand is gekomen op basis van een globale prijs. De aannemer geeft je een indicatie van wat de kosten kunnen zijn. Op de offerte geeft hij ook de eenheidsprijzen die hij rekent voor verschillende werkzaamheden. In de situatie dat het plan niet meer gevolgd kan worden, zal de aannemer een nieuwe berekening maken met de prijzen van de eenheden die hij eerder gespecificeerd heeft.
  • Aanneming tegen eenheidsprijzen: in deze situatie berekent de aannemer alleen de prijzen van de eenheden. Het eindbedrag wordt bepaald naar aanleiding van het totaalgebruik van de verschillende eenheden.
  • Aanneming in regie: dit is net als bij de aanneming tegen een vaste/totale prijs alleen van toepassing op kleine werkzaamheden. De aannemer maakt vaste afspraken met jou over wat het uurloon precies gaat zijn en de vaste kosten.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een aannemer?

Er zijn factoren die de prijs van de aannemer beïnvloeden. De belangrijkste hiervan is de omvang van de klus. Grotere klussen zijn vanzelfsprekend duurder. Ook is de regio waar jij woont van belang. In grote steden betaal je gauw meer voor een aannemer dan op het platteland. Ook hebben bovenstaande vier berekeningen van de aannemer invloed op de prijs. Als je voor een grote klus een vaste prijs afspreekt kan het zijn dat je meer of minder betaalt dan wanneer je alleen kijkt naar de prijzen van de eenheden.

Een goede aannemer vinden doe je zo

Je verbouwing staat of valt bij een goede aannemer. Het is belangrijk dat jij de aannemer vindt die hetzelfde wil bereiken als jij en die dezelfde ideeën heeft als jij. Jullie moeten op één lijn zitten om tot het gewenste eindresultaat te komen. Vaak is de prijs hier niet een goede indicatie van, maar gaat het meer om persoonlijk contact en stijl. De volgende tips kunnen je helpen de juiste aannemer te vinden voor jou.

Doe onderzoek

Het voorbereidende werk is erg belangrijk. Eerst moet je er achter komen welke aannemers zich in een acceptabele straal van jouw project bevinden. Hier kan je achter komen door op het internet te kijken, bouw tijdschriften te lezen, open dagen en kijkwoningen te bezoeken. Ook kan je veel leren op regionale beurzen. En hoor en wederhoor is erg belangrijk. Als je iemand kent die goede ervaringen heeft met een bepaalde aannemer in de buurt, heb je toegang tot directe en objectieve ervaringen.

Kwalificaties en bewijs van het leveren van kwaliteit

Natuurlijk wil je van te voren ook weten of een aannemer kwaliteit aan zal leveren. Er zijn manieren om te achterhalen of dit zo is. Vraag bijvoorbeeld altijd naar referenties en achterhaal of de aannemer netjes is, op tijd komt, of hij goed werk levert en al het andere dat je wilt weten. Ook is het meestal een goede indicatie als de aannemer lid is van een beroepsorganisatie. Dit betekent dat hij op de hoogte gebracht wordt van werkzaamheden in zijn vakgebied, kan hij naar bijscholingen die georganiseerd worden door de organisatie. Dit getuigt meestal van een grotere betrokkenheid bij zijn vakgebied. En als laatste kan je kijken naar de kwalificaties van de aannemer en de ondernemersvaardigheden. Heeft hij een bewijs van beroepsbekwaamheid van de Kruispuntbank van Ondernemingen bijvoorbeeld? Of is hij een erkend ondernemer? Dit zijn allemaal punten die aangeven dat je een ervaren en betrokken aannemer in huis haalt die bewezen heeft dat hij kwalitatief werk levert.

Hoe kan je geld besparen op een aannemer?

Aannemers zijn niet goedkoop. Helemaal niet als het om grote verbouwingen gaat waar veel werkuren in gaan zitten. Er zijn dingen waar je de aannemer niet voor kan missen, maar er zijn manieren waarop je toch geld kan besparen op deze kostenpost.

  • Zoek een aannemer in de buurt: dit is om voorrijkosten te besparen. Hoe minder kilometers de mensen die voor je werken maken, hoe minder dit is. Helemaal bij een grote klus waar meerdere partijen samenkomen kan het aanzienlijk geld besparen als deze in de buurt wonen.
  • Doe het zelf: of je nu wel of niet ervaring hebt met klussen, er zijn dingen die je zelf op kan pakken om geld te besparen. Puinruimen bijvoorbeeld, of voorbereidend werk zijn niet gebonden aan klus ervaring.
  • Vergelijk met onze vergelijkingstool: gebruik onze vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op de totaalprijs.

Vergelijk online

Nu je informatie hebt ingewonnen over de aannemers in jouw buurt, kan je beginnen met het achterhalen van offertes. Onze vergelijkingstool geeft je deze informatie snel en vrijblijvend met kijken naar wat ze aan kunnen bieden op het gebied van kosten, materiaal, kwaliteit en extra services. Als je ook een architect in dienst hebt, dan is het handig om deze er bij te halen voor technische kennis en een second opinion. Vergeet niet om de aannemers te. Als jij de gegevens invult, doet onze tool de rest. Zo kan je snel met een aantal offertes aan de slag en deze vergelijken in je eigen tijd. Leg hier je eigen ervaringen naast en begin vragen als en dingen op de offertes niet duidelijk zijn en controleer ze altijd op compleetheid. Zo kan je makkelijk een aannemer vinden die goed bij je past en die je vertrouwt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?