Informatie en advies over aannemers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je problemen hebt met je dak, of je wilt werkzaamheden laten uitvoeren op je dak, dan maak je gebruik van een dakaannemer. Dit kan zijn van het repareren van een lekkage tot een totale renovatie en uiteraard zijn er voor elk verschillend soort werk andere prijzen. Wat volgt is een overzicht van de kosten van een dakaannemer voor renovatie, isolatie, reparatie en het plaatsen van een dakkapel. Verder wordt gekeken welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

De kosten van verschillende dakwerken

Als je bepaalde werken wilt laten uitvoeren door een dakaannemer, heb je te maken met kosten in verschillende eenheden. Een eenmalige renovatie of isolatie betaal je meestal per vierkante meter, terwijl voor onderhoud een jaarlijks bedrag wordt afgesproken. De volgende tabel geeft de kosten van de dakwerken weer inclusief BTW en montage:

Het soort dakwerk De kosten Omschrijving
Renovatie €30 – €110 Per vierkante meter
Isolatie €13 – €70 Per vierkante meter
Onderhoud/reparatie €80 – €140 Jaarlijkse kosten
Dakkapel plaatsen €3000 – €3750 Kapel van 1.50 x 2.50 meter

Het hangt dus helemaal af van het soort dakwerk hoeveel je totale kosten uiteindelijk zullen zijn.

Dakrenovatie

Een dakrenovatie besluit je uit te voeren als je dak ernstig is beschadigd en als het dak oud is. Voordat je aan een dakrenovatie begint, laat je altijd eerst de dakaannemer het dak controleren. Deze kan dan inschatten wat de schade is en welke werkzaamheden er precies nodig zijn. Het renoveren van je dak betaal je in materialen en arbeidskosten. De arbeidskosten zijn gemiddeld €20 tot €50 per vierkante meter en de materialen kosten tussen de €5 en €25 per vierkante meter. Er zijn verschillende soorten dakbedekking met verschillende prijzen en levensduur. In de volgende tabel kan je hier de prijzen van terugvinden:

Soort dak Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat- en gebogen dak    
Bitumen €40 – €60 25 jaar
EPDM €29 – €75 50 jaar
Groendak €40 – €75 60 jaar
Hellend- en gebogen dak    
Kunstleien €30 – €65 25 jaar
Bitumenleien €30 – €40 25 jaar
Natuurleien €55- €199 30 jaar
Betonpannen €22 – €41 30 jaar
Overzetdak €50 – €60 30 jaar
Riet €90 – €95 35 jaar
Kleidakpannen €32 – €65 100+ jaar
Zink €65 – €110 125 jaar

Dakisolatie

Je verliest veel warmte uit je dak als deze niet voldoende is geïsoleerd. Warmte stijgt namelijk altijd omhoog en verlaat je huis via het dak. Als je de warmte daar beter kan bewaren heb je minder stookkosten nodig om het huis te verwarmen en heb je minder CO2 uitstoot. Een goede isolatie kan zorgen voor €500 aan besparing per jaar. Verschillende types dak hebben een verschillende prijs voor de isolatie. Een hellend dak kost gemiddeld €30 tot €65 per vierkante meter en een plat dak kost €50 tot €70 per vierkante meter.

Onderhoud en reparatie

Een goed onderhouden dak gaat langer mee, dat is een feit. Begroeiing zoals mos en aanslag zoals vervuiling en zure regen kunnen het dak op de lange termijn beschadigen waardoor je grotere problemen krijgt. Je kan een dakaannemer inschakelen om jaarlijks onderhoud aan je dak in te plannen zodat je deze problemen kan voorkomen en de levensduur van je dak aanzienlijk verlengt. Een abonnement kost tussen de €80 en €140 per jaar en voor een éénmalig grondig onderhoud ben je gemiddeld van €12 tot €15 per vierkante meter kwijt.

Tijdens het onderhoud zal de aannemer het dak inspecteren op schade en vuil, het dak schoonmaken en kleine reparaties uitvoeren, de dakgoten controleren en het dak te inspecteren op zijn waterdichtheid.

Dakkapel plaatsen

Een dakkapel brengt extra ruimte en licht in je kamer. Bovendien staat dit ook nog eens erg mooi en stijgt de waarde van je huis. Verfraaiing van je dak is ook mogelijk met een dakaannemer. En de prijzen van het plaatsen van de dakkapel variëren naar aanleiding van gekozen materialen, het type kapel, de afmetingen en extra services. De gemiddelde kosten voor een houten dakkapel (1.50 x 2.50) is €3000 en voor een kunststof dakkapel van dezelfde afmetingen kost ongeveer €3750.

Kosten besparen: premies en subsidies

Om geld te besparen op werk aan je dak zijn er in België een aantal premies en subsidies beschikbaar waarmee je geld terug kan vragen op de kosten. Zo kan je de prijs aanzienlijk verlagen wat natuurlijk gunstig is.

  • Vlaamse verbeteringspremie: als je woonachtig bent in Vlaanderen en je bent van plan je dak te verbeteren of uit te breiden kan het zijn dat je in aanmerking komt voor deze premie.
  • Vlaamse renovatiepremie: als je hiervoor in aanmerking komt, kan je tussen de 20 en 30 procent besparen op de totale kosten. Er zijn voorwaarden aan verbonden die gerelateerd zijn aan inkomen (maximaal €40.640 alleenstaand of €58.050 samenwonend), regio (Vlaanderen), kosten (tussen de €10.000 en €15.000) en leeftijd (minimaal 25). Als je aan deze voorwaarden voldoet kan je deze premie binnen 3 jaar na de dakrenovatie aanvragen.
  • Premie voor dakisolatie: als je woning voor 1 januari 2006 is aangesloten bij het distributie net en je bespaart minimaal 3.5 m2 K/W kom je in aanmerking voor deze premie.
  • Verlaagd BTW tarief: je kan 6 procent BTW vragen in plaats van de gangbare 21 procent op montage kosten. Dit is alleen van toepassing op renovaties van woningen.
  • Premie voor groendaken: deze premie is gebonden aan de regio waar je woont en diverse gemeenten hebben besloten deze milieuvriendelijke manier van dakbekleding te stimuleren. Antwerpen biedt bijvoorbeeld een premie van €31 per vierkante meter groendak tot een totaal van €2.015.

Hoe kan je anders kosten besparen op dakwerken?

Je kan altijd kosten besparen door onderdelen van de werkzaamheden zelf te doen, maar of dit op een dak zo verstandig is, is de vraag. Je hebt hier natuurlijk altijd te maken met veiligheidsrestricties en het is beter dit door een ervaren aannemer te laten doen die hier de uitrusting voor heeft.

Maak gebruik van onze vrijblijvende vergelijkingstool

Als je van plan bent om dak werkzaamheden uit te voeren, kan je gebruik maken van onze vergelijkingstool. Vul vrijblijvend je gegevens in en je vereisten en ontvang snel een aantal offertes van ondernemers bij jou in de buurt. Zo kan je tot 40 procent besparen op de totaalprijs en er zeker van zijn dat je de damaannemer kiest die bij je past.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?