Informatie en advies over aannemers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Van grasveld tot stenen, van speelplek tot groentetuin. In je tuin heb je een groot aantal mogelijkheden en als je van plan bent je tuin opnieuw aan te leggen, maak je gebruik van een tuinaannemer. De kosten van een tuinaannemer zijn gebaseerd op verschillende factoren. Wat wil je, hoe groot is het oppervlak, wat is het uurloon van de aannemer en hoe ingewikkeld is de klus. Beneden worden de gemiddelde kosten weergegeven voor het aanleggen van een nieuwe tuin, worden de factoren besproken die invloed hebben op de prijs en als laatste wordt er gekeken of het mogelijk is op een tuinaannemer te besparen.

De kosten van het ontwerp

Het eerste wat een tuinaannemer zal doen is het maken van een tuinontwerp. Soms is het nodig om verschillende aannemers te vragen dit te doen, zodat je het beste ontwerp er uit kan kiezen. Soms is het voldoende om met één aannemer samen te zitten om je ideeën op papier te zetten. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten van het ontwerp weer inclusief BTW gebaseerd op het oppervlak van de tuin:

 

Services Gemiddelde kosten
Ontwerp voor tuin kleiner dan 300 m2 €250 – €400
Ontwerp voor tuin groter dan 300 m2 €2 per vierkante meter
Beplantingsplan 30 procent van het tuinontwerp

De kosten van de werken

Nu je een tuinontwerp hebt gekozen en tevreden bent met hoe het er uit zal komen te zien, is het tijd om de kosten van de werken zelf te bepalen. De gemiddelde kosten per vierkante meter voor de verschillende materialen inclusief BTW vind je in de volgende tabel:

 

Materiaal Gemiddelde kosten
Gras €5 – €10 per vierkante meter
Beplanting €12 – €28 per vierkante meter
Straatwerk €10 – €65 per vierkante meter
Houten vlonders €50 – €125 per vierkante meter

 

Zoals deze tabellen weergeven hangt de prijs van een tuinaannemer af van heel veel verschillende factoren. Je kan ook besluiten zelf het ontwerp te maken, de prijs van de beplanting hangt af van je persoonlijke smaak, de kosten van het straatwerk hangen af van de steensoort en de prijs van de vlonders van de houtsoort. De bedragen kom je overeen met je tuinaannemer en om niet voor verassingen te staan is het verstandig om van te voren een totaalprijs af te spreken of een vaste prijs per uur. Omdat de prijs van de werken afhangt van zo veel verschillende factoren, kan er een grote variatie in de prijs ontstaan als je dit niet van te voren doet.

Het tuinontwerp en beplantingsplan

Het is niet verplicht om een tuinontwerp te laten maken, maar het is wel een manier voor de tuinaannemer om zijn visie goed op jou over te brengen en een beter geheel te maken van de tuin. Dit soort visuele hulpmiddelen helpen jou en de aannemer een beeld te scheppen van hoe het er uit komt te zien. Het beplantingsplan omschrijft welke planten waar komen te staan en hoeveel dit er zijn. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de kosten voor het tuinontwerp. Door een beplantingsplan te maken weet je van te voren dus beter hoeveel je waarvan nodig hebt en is het voor de aannemer ook makkelijker een goede prijsopgaaf samen te stellen. Het kan zelfs zijn dat je door betere planning geld bespaart.

De kosten van de materialen: gras

Dit is het goedkoopste materiaal om je tuin mee te bedekken, tussen de €5 en €10 per vierkante meter, maar deze vergt ook de meeste onderhoud. Je moet het gras regelmatig maaien en bewateren als het droog weer is. Veel mensen kiezen toch voor gras, vooral als er kleine kinderen bij zijn, omdat dit zacht is, je kan er op zitten en het geeft een mooie groene uitstraling. Je kan besluiten graszoden te plaatsen of gras te zaaien. Op graszoden kan je meteen lopen, maar als je besluit te zaaien duurt het zeker vier maanden voordat je van je gras kan genieten.

De kosten van materialen: beplanting

Dit is compleet afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en welke planten je kiest. De kosten zijn gemiddeld tussen de €12 en €28 per vierkante meter. Om een indicatie te geven, voor een hortensia betaal je €5 en voor een boom betaal je €30. De beplanting is belangrijk want deze bepaalt de sfeer van je tuin. Spendeer hier dus genoeg tijd aan met je aannemer om tot de correcte mix te komen.

De kosten van materialen: straatwerk

De kosten van deze post liggen enorm uiteen, tussen de €10 en €65 per vierkante meter omdat er zo veel verschillende materialen zijn die je kan gebruiken. Elke tuin heeft wel een bepaalde vorm van bestrating, zoals een terras of een paadje.

De kosten van materialen: houten vlonders

Houten vlonders zijn een alternatief voor bestrating en kosten tussen de €50 en €125 per vierkante meter. De prijs hangt af van de houtsoort. Houten vlonders geven een natuurlijke uitstraling aan je tuin en voelen fijn aan de voeten. Nadeel is dat ze als ze nat worden erg glad kunnen zijn.

Hoe kan je geld besparen op een tuinaannemer?

Er zijn mogelijkheden om geld te besparen op je tuin. Helaas gaan deze vaak ten koste van het uiterlijk. Toch kan je voor een minimaal bedrag een strak uitziende tuin laten aanleggen als je de volgende tips handhaaft.

  • Doe het zelf: als je ervaring hebt met tuinwerken, kan je er ook voor kiezen om dingen zelf te doen. Het voorbereidende werk zoals oude tegels en planten weghalen is prima zelf te doen.
  • De goedkoopste opties: kies voor de goedkoopste opties. Gebruik veel gras, weinig beplanting en de goedkoopste materialen.
  • Ontwerp zelf: als je het ontwerp van de tuin zelf maakt, bespaar je minimaal €250 uit op de totaalprijs.

 

Gebruik onze vergelijkingstool

Een laatste manier om tot 40 procent te besparen op de kosten is door onze vergelijkingstool te gebruiken. Je kan hier gemakkelijk je gegevens invullen en wat je vereisten zijn en wij doen de rest. Binnen een korte tijd kan je een aantal offertes van tuinaannemers bij jou in de buurt in je inbox verwachten. Zo kan je gratis in vrijblijvend alle mogelijkheden vergelijken en de juiste aannemer kiezen voor jouw specifieke klus.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?